Íri so Švédmi remizovali, o víťazstvo ich pripravil vlastný gól

13.06.2016 Celý región

St. Dennis 13. júna (TASR) - Írski futbaloví reprezentanti remizovali v úvodnom zápase E-skupiny na EURO 2016 so Švédskom 1:1. Ostrovania sa na Stade de France na parížskom predmestí St. Dennis ujali vedenia po voleji Wesa Hoolahana. O zisk troch bodov ich však pripravil vlastný gól Ciarana Clarka.

Íri prerušili sériu štyroch prehier na ME, na prvé víťazstvo nad Švédmi v súťažnom zápase stále čakajú. Vo večernom šlágri E-skupiny nastúpili proti sebe Belgicko a Taliansko.

E-skupina, 1. kolo:

Írsko - Švédsko 1:1 (0:0)
Góly: 48. Hoolahan - 71. Clark (vlastný), rozhodovali: Mažić – Ristić, Djurdjević (všetci Srb.), ŽK: McCarthy, Whelan - Lindelof, 73.419 divákov

Zostavy:

Írsko: Randolph – Coleman, O'Shea, Clark, Brady – James McCarthy (85. McGeady), Whelan, Hendrick – Hoolahan (78. Keane) – Walters (64. McClean), Long

Švédsko: Isaksson – Lustig (45. Johansson), Lindelöf, Granqvist, M. Olsson – Larsson, Lewicki (86. Ekdal), Källström, Forsberg – Berg (59. Guidetti), Ibrahimovič

Íri bez problémov ustáli úvodný mierny tlak Švédov a v 9. minúte mohli ísť do vedenia. Hendrick vyslal z hranice šestnástky štipľavú strelu spoza obrancu, ktorú Isaksson vyrazil na roh. Ostrovania pokračovali v aktivite a hrozili najmä zo štandardných situácii. Po treťom rohovom kope nikým nekrytý O'Shea nedokázal dopraviť loptu do odkrytej časti bránky. Gól nepriniesla tvrdá strela Bradyho ani ďalšia delovka Hendricka, ktorý opečiatkoval brvno. Švédi boli smerom dopredu málo kreatívni, na kanoniera Ibrahimoviča si írski zadáci dávali dobrý pozor a vypojený bol aj druhý útočník Berg.

Na začiatku druhého polčasu sa Íri dočkali zaslúženej gólovej odmeny. Colemanov center z pravej strany našiel Hoolahana, ktorý volejom prekonal Isakssona.

O niekoľko desiatok sekúnd neskôr mal vyrovnanie na kopačke Forsberg, v dobrej pozícii však minul bránku. Vychýlenú mušku mal aj Ibrahimovič, ktorý to po hodine hry skúšal v záklone ľavačkou. Tréner Írov Martin O'Neill sa rozhodol brániť tesný jednogólový náskok a namiesto Waltersa poslal na ihrisko McCleana, vo švédskom tíme nevýrazného Berga vystriedal Guidetti. Severanom dlho viazla kombinácia, v 71. minúte však strelili vyrovnávajúci gól.

Ibrahimovič po dravom prieniku po čiare poslal loptu pred bránku a Clark si ju hlavou zrazil do vlastnej siete. Švédi mohli v záverečnej desaťminútovke strhnúť víťazstvo na svoju stranu, no Ibrahimovič po centri Olssona pätičkou netrafil loptu.

HLASY PO ZÁPASE:

Wes Hoolahan, strelec írskeho gólu a Hráč zápasu podľa UEFA: "Vždy som sníval o tom, že strelím gól za Írsko na ME. Je to jeden z najkrajších momentov v mojej kariére. Škoda, že sa nám nepodarilo udržať náskok, bod však môže mať v konečnom účtovaní cenu zlata. Už sa teším na ďalší zápas s Belgickom."

Martin O' Neill, tréner Írska: "Už po prvom polčase mohlo byť vymaľované, nedokázali sme však premeniť ani jednu šancu. V úvode druhého polčasu sme sa zaslúžene ujali vedenia. Mrzí ma, že sme inkasovali vyrovnávajúci gól, no moje mužstvo podalo skvelý výkon. Je to výborná partia hráčov, s ktorými je radosť pracovať."

Erik Hamren, tréner Švédska: "Sme sklamaní, remíza sa nám máli. V ďalšom zápase proti Talianom musíme ísť na 300 percent."

Zlatan Ibrahimovič, útočník Švédska: "V úvodnom zápase na šampionáte sme neprehrali a to sa vždy ráta. Máme pred sebou ešte dva zápasy, v ktorých musíme bodovať, ak chceme pomýšľať na postup do vyraďovacej fázy."
 

Vyberte región